پرورش گردو

 

فهرست مطالب

 

مقدمه:

تاریخچه کاشت و بهره برداری از درختان گردو

منشا و انتشار گردو

کلیات گیاهشناسی گردو

فصل اول ( اهمیت و ترکیب غذایی گردو ):

ترکیبات مغز دانه گردو

مصارف غذایی مغز دانه گردو

ترکیبات میوه و موارد مصرف............................................................................................

 

مصارف داروئی مغز گردو................................................................................................

 

خواص درمانی گردو........................................................................................................

 

احتیاطات مصرف...........................................................................................................

 

فصل دوم ( ویژگی های گیاهی )........................................................................................

 

شکل ظاهری................................................................................................................

 

ریشه ........................................................................................................................

 

ساقه .........................................................................................................................

 

جوانه ها ...................................................................................................................

 

فصل بازشدن جوانه ها .................................................................................................

 

برگ .......................................................................................................................

 

گرده افشانی ..............................................................................................................

 

میوه ........................................................................................................................

 

خصوصیات درخت .....................................................................................................

 

فصل سوم ( رده بندی گردو و ارقام گردو ) .........................................................................

 

رده بندی گردو .............................................................................................................

 

ارقام گردو – واریته های مهم در ایران ..............................................................................

 

توضیح برخی از گونه ها و واریته های ایران ......................................................................

 

ارقام خارجی گردو .......................................................................................................

 

فصل چهارم ( طرح ریزی کلی باغ گردو ) .........................................................................

 

فصل پنجم ( پایه های گردو ) ..........................................................................................

 

پایه ..........................................................................................................................

 

مشخصات پایه ها ........................................................................................................

 

سازگاری پایه ها .........................................................................................................

 

فصل ششم ( احتیاجات گردو ) ........................................................................................

 

آب و هوا ..................................................................................................................

 

خاک ........................................................................................................................

 

هرس .......................................................................................................................

 

کود دهی ...................................................................................................................

 

آبیاری ......................................................................................................................

 

فصل هفتم ( آفات و بیماریها ) ........................................................................................

 

فصل هشتم ( عملیات کاشت ، داشت و برداشت ) ................................................................

 

کاشت ......................................................................................................................

 

داشت ......................................................................................................................

 

برداشت ...................................................................................................................

 

فصل نهم ( مطالعات و بررسی های اقتصادی و آماری ) ......................................................

 

اهمیت اقتصادی گردو در دنیا و ایران ..............................................................................

 

استاندارد صادرات و واردات گردو ..................................................................................

 

صادرات و واردات دانه مغز گردو ..................................................................................

 

صادرات چوب گردو در ایران ........................................................................................

 

نگاهی به آمارهای داخلی و جهانی تولید میوه گردو ...............................................................

 

نتیجه گیری ................................................................................................................

 

منابع و مآخذ ...............................................................................................................

 

آلبوم تصاویر ..............................................................................................................

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

مقدمه ( INTRODUCTION ):

گردو گونه ای از میوه های آجیلی (مغزدار) و از جنس ژوگلانس (JUGLANS ) که انواع وحشی یا بومی آن در چین، ژاپن، هند، ایران،آمریکای شمالی و جنوبی و مرکزی، در امتداد کوههای آندو آرژانتین یافت میشود. شش گونه از این جنس در آمریکا، فرانسه و اغلب مناطق گردوخیز جهان وجود دارند که از لحاظ پایه و میوه مهم و مورد توجه اند و تحت آزمایش قرار گرفته اند.

گردو در گذشته های بسیار دور از فلات ایران به یونان و روم، و از انجا به سایر نقاط اروپا برده شده است.پیش از سال 1562 میلادی، از این گونه ایرانی چند درخت در انگلستان کشت شده بود و بعدها مهاجران این گونه را از انگلستان به آمریکا بردند. به همین دلیل گردوی ایرانی در آمریکا و انگلستان مشهور است. رومیها این گردو را میوه خدایان، بلوط ژوپیتر یا ژویس گلانس می نامیدند که همین ژوگلانس امروزی است. حتی اکنون نیز بیشتر باغهای قدیمی آمریکایی گردو را به همان نام ایرانی گردوی پارسی میشناسند.

انواع این جنس در محدوده مرزهای ایران و در کشورهای دیگر همسایه فلات ایران وجود داشته و از راههای ایران از قفقاز به ترکستان نیز برده شده است. در حال حاضر غیر از درختان کهنسالی از این گونه که در سواحل اقیانوس اطلس یا آرام دیده میشوند، نمونه های کهن دیگری از گردو در نقاط مختلف گردوخیز جهان از جمله ایران نیز وجود دارند که قدمت و سن رویش آنها از سنین عمر گردوهای موجود در امریکا یا سایر مناطق فراتر میروند. چنانکه غیر از تویسرکان، تفرش و خوانسار، تک درختانی از گردو در گوشه و کنار دره های مرتفع ایران، در سلسله جبال البرز و زاگرس وجود دارند.گونه های مختلف گردو که در رویشگاههای وسیعی در ایران و در دنیا بطور وسیعی روئیده و کشت میشوند جزء درختان چند منظوره و از نظر اقتصادی بسیار پر اهمیت محسوب میشود.

از مصارف عمده درخت، پر ارزش در صنایع غذایی، داروئی، پروتئینهای رنگرزی، لاستیک سازی، تهیه زغال، پاکت سازی، مبل سازی و داروسازی استفاده میشود که متاسفانه کارشناسان و باغداران اهمیت چندانی به اثرات این میوه با ارزش نداده و از آن استفاده لازم را نمی نمایند.            

تاریخچه کاشت و بهره برداری از درختان گردو (HISTORY ):

طبق نوشته ها و اسناد قدیمی کاشت گردو به 370 سال قبل از میلاد مسیح و یا قبل از آن باز میگردد.

در یونان قدیم و در مصر کسانیکه ازدواج میکردند در معبد ژوپیتر، برگ و شاخه های گردو را به زیر پای آنها می انداختند و عقیده داشتند که این عمل باعث میشود که عروس و داماد از قید جادو و طلسم رها شده وخوشبخت زندگی کنند. قدیمی ترین درخت گردوی ایرانی در ایالت پنسیلوانیای آمریکا در مزرعه شخصی بنام جکوب بادر قرار دارد که عمر آن را بالغ بر 230 سال تخمین زده اند و محیط تنه آن در ارتفاع 30/1 متری، 30/5 متری اندازه گیری شده و سایه انداز آن متجاوز از 30 متر قد میباشد و در ایران کهنسال ترین گردو در شهر کرد وجود دارد.

تاریخچه رویش گردو به زمانهای بسیار دور و نامعلوم بر میگردد. ب اساس گزارش اوروک (1969) گردو بعد از عصر یخبندان از آسیای صغیر به مناطق مختلف دنیا انتشار یافته است. ولی اسلیت (1969) بر اساس تصاویر فسیلی عقیده دارد که گردو قبل از پیدایش انسان وجود داشته است. پوسته های درخت گردو در فرانسه پیدا شده است که تاریخ آن به 8 هزار سال قبل یا همچنین به دورهنئو لیتیک ( عصر نوسنگی حدود 10 هزار سال پیش ) بر میگردد. این تئوری لزوما با باورهایی که گردوی نوین اروپایی در ایران نشات گرفته و بوسیله یونانیها به روم معرفی شده است، مغایرتی ندارد. گفته میشود که گردو در باغ شاه سلیمان پرورش داده می شد. در ایران قدیم گردو در معامله های پایاپای بکار برده می شد که از این طریق به کشورهای مصر بیزانس، ایتالیا و حتی کشورهای اروپایی و دنیای جدید انتشار یافته است.

 

 

 

 

 

 

منشا و انتشار گردو:

پایه های وحشی گردوی ایرانی در منطقه کوهستانی کارپاتیان در شرق اروپا، سرتاسر ترکیه، عراق، ایران، روسیه جنوبی و افغانستان تا شمال غربی هیمالیا یافت شده است. بنابراین میتوان گفت منشا گردوی ایران و مناطق اطراف آن میباشد. در حدود 18 گونه از جنس گردو بومی مناطق شمال و جنوب آمریکا، مرکز چین و ژاپن میباشد. درختان گردو توسط رومیها به بریتانیای کبیر گسترش یافت از زمانهای خیلی قدیم یعنی صدها سال قبل از تولد مسیح. امروزه گردوها در تعداد زیادی از کشورها رشد کرده اند که شامل فرانسه، آلمان، مجارستان، جمهوری چکسلواکی، سوئیس، هندوستان، چین و آمریکای شمالی ( اساسا کالیفرنیا ) همچنین نیوزلند. در استرالیا صنعت در حال رشد گردو نسبتا در مرحله اولیه گسترش می یابد و تفاخر استرالیا در کیفیت خود گردو است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

کلیات گیاهشناسی گردو:

گردو با نام عمومی WALNUT از خانواده گردوئیان ( JUGLANACEAE ) بوده و مهمترین جنس آن JUGLANS می باشد.

گردو درختی است زیبا و سایه افکن که بعنوان درخت زینتی بکار میرود. این درخت در مناطق معتدل دنیا رشد و پرورش می یابد. گلهای نر و ماه روی یک پایه قرار دارند. سنبله گلهای نر بصورت آویخته است ولی گلهای ماده آن بوضع قائم روی شاخه قرار دارد. میوه گردو، گرد و در درون مغز قرار دارد و در بین پرده های نازکی قرار گرفته است. قشری که روی مغز گردو است سبز رنگ و کمی گوشتی میباشد. درخت گردو هنگامیکه به سن بیست سالگی میرسد شروع به میوه دادن میکند و بالاترین باروری خود را در سنین پنجاه سالگی دارد. از تمام قسمتهای درخت گردو استفاده طبی بعمل می آید. درختان گردو درختانی برگریز هستند با برگهای شانه ای بطول 90-20 سانتی متر، تعداد 25-5 برگچه و جوانه های آن دارای درونه حفره دار هستند.

شاید معروفترین اعضای این رده گردوی سیاه ( Juglans nigra ) متعلق به شرق آمریکای شمالی و گردوی ایرانی یا معمولی ( Juglans regia ) که بومی بالکان در جنوب شرقی اروپا، مرکز و جنوب غربی آسیا تا هیمالیا و جنوب غربی چین است، باشد. این دو گونه از نظر چوب قابل توجهی که دارند، دارای اهمیت میباشند. گریبانه های گردو بعلت دارا بودن مقدار زیادی رنگ زرد- قهوه ای، منبع مهمی برای رنگ به شمار میرود. در بیم میوه های خشک باغی، گردو ارزش بالایی دارد زیرا نگهداری و صادرات آن نیاز به سردخانه و دیگر وسایل پر هزینه ندارد و در ضمن بعلت خشک بودن هسته آنها صدمه نمی بیند.

گردو در ایران در نقاط غربی و شرقی مثل قوچان، بینالود کرمان، شمال ساردوئیه جیرفت به فراوانی یافت میشود. گردوی کرمان مرغوبیت بلایی دارد و حتی قدمت آن به 5000 سال میرسد. درختان تنومند خمیده و کهنسال این محصول نشانگر قدمت این درخت است. میزان محصول هر هکتار گردو با بکارگیری روشهای مکانیزه بطور متوسط 5/3 تن در هکتار است. انواع رقم های گردو خود به شش نوع می رسد.

درخت گردو بیشتر به روش  پیوند زدن ( پیوند اسکنه ای ، پیوند شکمی با T معکوس بدلیل وجود شیرابه) تکثیر میشود. گردو از طریق بذر هم تکثیر میشود ولی میوه هایی که بر روی پایه های بذری تولید میشوند استاندارد نبوده و ارزش صادراتی ندارد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فصل اول

 

 

( اهمیت و ترکیب غذایی گردو )

 

 

- ترکیبات مغز دانه گردو

 

- مصارف غذایی مغز دانه گردو

 

- ترکیبات میوه و موارد مصرف

 

- مصارف داروئی مغز گردو

 

- خواص درمانی گردو

 

- احتیاطات مصرف

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ترکیبات مغز دانه گردو:

مغز دانه گردو ماده خوراکی و خوشمزه ای است که دارای مقدار زیادی چربی، پروتئین، مواد قندی، مواد نشاسته ای و غیره میباشد. هم بعنوان خوراکی و آجیل و هم بعنوان ماده اولیه برای استخراج روغن نباتی و هم بعنوان داروئی از آن استفاده بعمل می آید. گردو بهترین منبع منگنز و مس میباشد. در گردو، منیزیم و فسفر نیز وجود دارد. مقداری روی، آهن، کلسیوم و سلنیوم نیز پیدا شده است. گردو مقدار کمی سدیم یا نمک دارد. گردو حاوی بیشترین مقدار ویتامینهای B1 ، B6 و B5 ( پانتوتنیک اسید ) میباشد. در گردو ویتامینهایی نظیر B3 و B2 نیز مجود دارد.

کالری گردو زیاد است. حدود 654 کالری در هر 100 گرم گردو وجود دارد. گردو در حدود 7/6 گرم فیبر در هر 100 گرم دارد. همچنین گردو دارای اسیدهای چرب امگا 3 بوده و همچنین منبع پروتئینی با کیفیت خوب و بعنوان مکملی برای تامین کالری میباشد. جدوی زیر نشان میدهد که 100 گرم گردو حاوی این مقدار مواد و ترکیبات میباشد:

 

     مواد

     مقدار در 100 گرم

       مواد

        مقدار در 100 گرم

  آب

5/3 درصد

کربوهیدرات

8/15 گرم

چربی

0/64 گرم

  خاکستر

9/1 گرم

 فسفر

380 میلی گرم

   کلسیم

99 میلی گرم

  آهن

1/3 میلی گرم

    سدیم

2 میلی گرم

 پتاسیم

450 میلی گرم

   منیزیم

131 میلی گرم

ویتامین A

30   واحد بین المللی

   تیامین

33/0 میلی گرم

ریبوفلاوین

13/0 میلی گرم

اسید آسکوربیک

2 میلی گرم

ارزش غذایی

631 کالری

    نیاسین

9/0 میلی گرم

  پروتئین

8/14 گرم

 

 

مصارف غذایی مغز دانه گردو:

مغز دانه گردو بعنوان خوراکی خوشمزه در برخی از غذاها و شیرینی های سنتی ایران نقش مهمی بازی میکند که از آن جمله عبارتند از:

1) مغز گردو از زمانیکه هنوز کاملا نرسیده بعنوان مغز شیری گردو بعنوان تنقلات در تهران و شهرهای بزرگ استفاده میشود.

2) مغز گردوی رسیده بعنوان یکی از بهترین، خوشمزه ترین و پر انرژی ترین آجیل های ایران بطور خاص یا بطور مخلوط با دیگر ارقام آجیل از جمله با سبزه، کشمش و بادام.

3) همراه پنیر در صبحانه.

4) در خورشت فسنجان که یکی از خورشتهای مهم و سنتی شمال ایران است.

5) بصورت نارس در ترشی و مربا.

6) در کیک های گردوئی و بسیاری از غذاها و شیرینی های دیگر در ایران و در کشورهای خارجی.

همچنین گردو بعنوان ماده اولیه برای تهیه روغن نباتی مورد استفاده قرار میگیرد.

مصارف درمانی و خواص داروئی گردو:

1) کاهش کلسترول کل،

2) کاهش LDL کلسترول،

3) افزایش HDL کلسترول،

4) افزایش قابلیت ارتجاعی رگهای بدن،

5) محفظت در برابر بیماریهای قلبی ( بعلت وجود ویتامین E در گردو، این ماده غذایی انسداد سرخرگها را تا %70 کاهش میدهد.)،

6) افزایش قدرت ذهن و هوش،

7) مفید برای تنگی نفس،

8) جلوگیری از ورم مفاصل،

9) مفید در بیماریهای پوست نظیر: اگزما و پسوریازیس ( بوجود آمدن لکه های قرمز رنگ در پوست )،

10) ضد سرطان،

11) دارای آنتی اکسیدان ( در بین آجیلها ، آنتی اکسیدان گردو و شاه بلوط از هم بیشتر است.)،

12) محافظت از سیستم ایمنی بدن،

13) جلوگیری از لخته شدن خون،

14) تنظیم سوخت و ساز در بدن،

15) تنظیم فشار خون،

16) تنظیم قند خون،

17) جلوگیری از پارکینسون و آلزایمر،

18) جلوگیری از سنگ کیسه صفرا،

19) حفاظت از استخوان،

20) روغن گردو درمان کننده دردهای مفاصل است و جذب مواد غذایی را آسان میکند،

21) کودکانی که مقدار امگا 3 در برنامه غذایی شان کم است، اختلالاتی مانند بیش فعالی یا هایپر اکتیوی، مشکلات رفتاری، کج خلقی و مشکلات خواب در آنها زیاد است،

22) زنانی که در هفته 28 گرم آجیل و بادام زمینی مصرف میکنند، 25 درصد احتمال پیشرفت سنگ کیسه صفرا را کم میکنند،

23) اگر میخواهید خواب آرامی داشته باشید برای شام، سالاد سبزیجات بهمراه گردو مصرف کنید.

 

 

 

 

احتیاطات مصرف:

مصرف زیاد گردو باعث ورم لوزتین و ایجاد زخم در دهان میشود که باید انار ترش یا سکنجبین خورده شود، اگر رنگ و بوی مغز گردو عوض یا تند شده باشد نباید مصرف شود چون باعث ایجاد مسمومیت میگردد. در صورت این مسمومیت باید ترشی خورده شود تا قی بیاید. برگ گردو بصورت تماسی از ترشح شیر مادر جلوگیری میکند و همچنین اگر توسط دام ها خورده شود، شیر آنها را خشک میکند. مصرف زیاد گردو باعث کاهش جذب آهن میشود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فصل دوم

 

 

( ویژگی های گیاهی )

 

 

شکل ظاهری

 

ریشه

 

ساقه

 

جوانه ها

 

فصل باز شدن جوانه ها

 

برگ

 

گرده افشانی

 

میوه

 

خصوصیات درخت

 

 

 

ویژگیهای گیاهی

 

شکل ظاهری:

درختان گردو میتوانند دارای سه شکل ظاهری متفاوت باشند که عبارتند از:

1- شکل جنگلی گردو:

که دارای تنه و نه کاملا مستقیم و تاج کشیده و نسبتا باریک و نامنظم که کامل تا 10 متر میرسد.

2- شکل ویژه:

که درخت دارای تنه بسیار کوتاه و منشعب و تاج گسترده و گرد که حداکثر بلندی تنه به 1 تا 2 متر میرسد ولی تنه آن به 30 تا 90 سانتی متر بالغ میشود و دلیل اینکه تاج گرد میشود بخاطر اینست که نور از همه اطراف دریافت میکند.

3- شکل درختچه ای:

که در مناطق نامساعد سنگلاخ و کوهستانی با ارتفاع زیاد ظاهر میشود که رشد زیادی نمیکند و کوچک مانده و حالت درختچه نامنظم است.

ریشه (ROOT ):

شکل ریشه (ROOT  FEATURE ):

ریشه استوار و عمیق و نسبتا قطور است و در سال اول قطر آن بیش از cm 4 و به عمق m 1 رشد میکند که دارای دو سیستم ریشه محوری و ریشه فرعی و افشان میباشد.

گسترش ریشه ( ROOT  DEVELOPMENT ):

بستگی به نوع خاک دارد که در خاکهای عمیق و بافت نرم گسترش آن زیاد است و در زمین های نامساعد و

سنگلاخی گسترش ریشه محدود میگردد و باعث خشک شدن درخت میشود.

 

ژوگلانین ( JUGLANIN ):

هورمونی که بتدریج از ریشه درخت گردو تراوش میکند که نام آن از نام علمی خود درخت گرفته شده است که این ماده شیمیایی از رشد درختان مجاور جلوگیری میکند.

ساقه (STEM ):

ساقه درخت گردو در جوانی نسبتا زود رشد با جوانه های انتهایی درشت و پر قدرت و میان گره های نسبتا زیاد فوقانی است. معمولا جوانه های انتهایی گردو درشت و قوی بوده و در شرایط مساعد میتواند بسرعت بروید و اگر به مانعی بر نخورد و نشکند بالا میرود ولی این گسترش بینهایت نیست و تحت شرایط ارثی و درونی و شرایط محیطی در ارتفاع معینی تقسیم شده و گرزن درخت را بوجود می آورد.

جوانه ها (BUD):

در گردو جوانه درشت، پهن و فلس دار هستند. جوانه های انتهایی دارای رشد قوی و زیاد و اندام درشت  است و در انتهای ساقه اصلی یا در انتهای شاخه اصلی قرار گرفته و بصورت متورم مخروطی و بدون فلس و پوشیده  از کرک است که شامل: جوانه جانبی ، جوانه نابجا میباشد.

فصل باز شدن جوانه ها:

عوامل موثر در آنها عوامل ژنتیکی و ارثی و شرایط زیست محیطی میباشد و در واریته های مقاوم به سرما مثل منچوری جوانه ها زودتر باز میشود. بطور کلی رابطه بین باز شدن جوانه ها، شیوه رشد، ایجاد گل و رسیدن میوه و آشکار شدن جوانه ها یا گل در پائیز و مقاومت به سرما مشاهده نشده است. قبل از باز شدن جوانه ها میزان ماده جیبرلین افزایش می یابد و تشکیل جوانه ها با کاهش اکسین و جیبرلین و افزایش مواد بازدارنده همراه است.

 

 

 

برگ(LEAF):

از نظر گیاهشناسی برگ گردو جزء مرکب تک شاخه ای با دمبرگ بلند و بدون دندانه دار و در جوانی سبز روشن بدون کرک و دارای ترکیبات تانن و املاح آهنی می باشد.

گرده افشانی(POLLINATION ):

گلهای نر بصورت شاتون های بلند و کشیده و بصورت جانبی سنبله های آویزان ظاهر میشوند و گلهای ماده بصورت کوزه کوچک با کلاله های پهن و کرک های قرمز یا زغفرانی کوتاه و گلهای ماده بصورت تک یا خوشه ای ظاهر میشود.

در برخی از واریته های گردو گلهای نر و ماده همزمان باز نمیشود که اشکالاتی از نظر تلقیح بوجود می آید.

بنا بر مطالعات انجام شده توسط وست وود، گرده افشانی در درختان گردو توسط باد صورت می گیرد و حشرات در این مورد نقش ندارد.

در کلن های بررسی شده گردوی ایرانی، سنبله های نر قبل از مادگی ظاهر میشود که آنها را پروتاندرس می نامند و در کلن هایی که از دانه های گرده دیر به مادگی گل میرسد، اصطلاحا پروتوژنوس نام دارد. وجود دانه گرده کافی در شکل میوه گردو اهمیت زیادی دارد. در هنگام احداث باغ گردو انتخاب و کاشت ارقام متفاوتی که گلهایشان بترتیب منابعی باز میشوند، احتمال گرده افشانی را زیاد میکند. از نقطه نظر زمان باز شدن گلها، ارقام گردو را میتوان به زود گل باز، دیر گل باز و متوسط گل باز تقسیم نمود که اگر این سه واریته با هم کشت شوند در اینصورت دوره گرده افشانی موثر( EPP ) بیشتر خواهد بود.

 

 

 

 

 

میوه ( FRUIT ):

از نظر گیاهشناسی جزو میوه های شفت محسوب میشود و بصورت گرد و یا نیمه گرد، کشیده تخم مرغی یا بیضی نوک باریک که مغز گردو را به دو قسمت متقارن تقسیم میکند. درشتی میوه 4 تا 6 سانتی متر و پهنای آن 3 تا 5 سانتی متر میباشد. برون بر سبز و نازک و پس از رسیدن به رنگ زرد کمرنگ در می آید.

میانبر گوشتی و نسبتا ضخیم و دارای مزه تلخ و تند می باشد. درون بر میوه گردو معمولا از بافتی شاخی یا چوبی تشکیل یافته و بسیار مقاوم است. رنگ و فرم آن در ارقام متفاوت فرق دارد.

خصوصیات درخت ( TREE  CHARACTERISTICS ):

گردوها درختانی برگریز هستند به ارتفاع 10 تا 20 متر، با برگهای شانه ای بطول 90-30 سانتی متر، تعداد 25-5 برگچه و جوانه ها دارای درونه حفره دار است. گردو درختی بزرگ، حجیم و گسترده و نیاز آن به نور زیاد می باشد. زمانیکه درختهای گردو بزرگ می شوند و به هم میرسند شاخه ها مزاحم یکدیگر شده و مانع رشد و بزرگ شدن میشوند و درخت از حالت عادی بر میگردد و خوب میوه نمیدهد. درختهای گردو در سالهای اولیه رشد صعودی دارند و شاخه بندی درخت ضعیف میشود. عمر درخت گردو 200 تا 300 سال است.

شرایط آب و هوایی مناسب در زمان گلدهی عامل مهمی در تولید محصول خوب است. ارقام پر محصول دیر برگده هستند و به این ترتیب از خسارت سرما مصون می مانند. بعلت اینکه گردو درختی یکپایه است، اصلاح رقمی که گلهای نر و گلهای ماده آن بطور همزمان باز شوند مطلوب است. بر اساس گزارش موزد (1975) یک درخت مطلوب گردو رشد زیاد و اندازه متوسطی دارد، سپس رشد آن کاهش یافته و مقدار زیادی میوه تولید می کند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

/ 1 نظر / 123 بازدید
محمد

در زمین عشقی نیست كه زمینت نزند . آسمان را دریاب آگهی رایگان http://www.9rang.com